BdT-StB

PREGUNTES FREQÜENTS

Què faig quan vull demanar un servei?

1.    Buscar a la base de dades el servei que t’interessa i seleccionar el soci o sòcia que vols que faci el servei.
Nota: s’ha de comunicar a la secretaria del Banc del Temps que el servei que es necessita no és ofert per cap soci o sòcia, per tal que aquesta pugui fer difusió d’aquesta demanda, i poder trobar algun soci o sòcia que el pugui cobrir.
2.    Posar-se en contacte amb el soci o sòcia, ja sigui via correu electrònic, o telèfon, segons les dades de contacte que es disposin d’aquella persona.
3.    Afavorir l’intercanvi, intentant aclarir abans de començar el servei totes les condicions: dia i hora, durada, materials necessaris, descripció de l’activitat si s’escau,…
Nota: per a aquells intercanvis per als quals es requereix l’ús de vehicle propi, el preu de la gasolina s’ha estipulat a 0,26€/km a càrrec de qui demana el servei. Això només és vàlid per als intercanvis (p. ex., transportar mobles, acompanyaments amb cotxe…), no per als desplaçaments individuals dels socis (anar al punt de trobada per fer l’intercanvi).
4.    A l’hora de realitzar l’intercanvi ens podem identificar amb el carnet com a membres del Banc del Temps.
5.    Un cop acabat l’intercanvi, la persona que ha gaudit d’aquest servei omplirà un xec pel valor de la durada de l’activitat i el lliurarà al soci que ha realitzat el servei. En cap cas, es rebrà cap tipus de retribució econòmica per la prestació d’un servei.
6.    Cada mes s’han de lliurar els xecs rebuts a la bústia de xecs del Banc del Temps (a l’entrada de la Fundació Marianao) o a la secretaria del Banc del Temps, per tal de poder actualitzar el compte corrent de cada soci o sòcia.
7.    Quan no tinguis més xecs, la secretaria del Banc del Temps et farà entrega d’un nou talonari de 10 xecs.
8.    En la realització dels intercanvis, cal ser puntual. Si cal cancel·lar un servei, s’ha de fer amb un mínim de 24 hores. En cas de no produir-se aquest avís, el soci o sòcia perdria les hores del servei pactat.

Hi ha algun tipus d'assegurança o responsabilitat del Banc del Temps en la prestació dels serveis?

Els bancs del temps només posen les persones en contacte. A la normativa del Banc del Temps s’indica que qualsevol responsabilitat s’assumeix entre les persones que decideixen realitzar un intercanvi i el Banc del Temps queda exempt de qualsevol responsabilitat sobre els intercanvis.

S'ha de comptabilitzar el temps de desplaçament?

Tots els desplaçaments van a càrrec de l’oferidor i no es comptabilitzen, tret que els dos participants del servei arribin a un acord abans que es faci el servei.

Què passa si el meu servei requereix la compra d’algun material?

Els materials necessaris per a un intercanvi són a càrrec de la persona que demana el servei. El demandant pot comprar-los o pagar-los a qui fa el servei, si aquesta prefereix comprar-los. En aquest cas, cal que l’oferidor informi prèviament al demandant del cost que tindran els materials per evitar malentesos. Per exemple, si vull que em preparis un berenar infantil per a la festa d’aniversari del meu fill, o bé et porto jo els ingredients que m’has dit que necessites, o bé em dius quant costarà, ho compres, ho fas, i t’ho pago (amb diners, el que correspongui al material i amb temps el que correspongui al servei).

No existeix el risc que els serveis oferts es considerin competència deslleial?

Els serveis que ofereix el Banc del Temps són actes amistosos i no un servei estable en el temps que busca la consecució d’un producte final. No podem equiparar els serveis que es poden intercanviar en el Banc del Temps amb els serveis que es realitzen en l’economia formal. Els intercanvis del Banc del Temps són com els favors que faries entre amics i/o familiars. Per exemple, pots anar a ajudar a pintar un menjador però no estaràs tota una setmana tu sol pintant tot un pis. Davant qualsevol dubte o sensació d’abús en la demanda, s’hauria de notificar a l’organització del Banc del Temps.

BdT-SB

Qui pot fer-se’n soci?

Qualsevol persona major de 18 anys.

Com es comptabilitzen els intercanvis grupals?

Quan es realitza un intercanvi grupal com un taller, el Banc del Temps ingressa tres hores a qui fa l’activitat independentment del temps del taller. D’aquesta manera es vol cobrir no només el temps destinat a impartir el taller sinó també la preparació prèvia que pot comportar.
D’altra banda, les persones receptores han de pagar al Banc del Temps el temps rebut (si el taller dura 2 h, cada soci ingressa 2 h al compte del Banc del Temps, estenent el xec corresponent). El Banc del Temps pot disposar així d’una bossa d’hores que li servirà per pagar als socis que ofereixen activitats grupals o fan tasques de col·laboració (difusió, secretaries…) que també són recompensades amb el temps invertit per part del Banc del Temps.

Com es comptabilitzen els serveis com allotjament, o cuidar una mascota per vacances?

Les dues parts han d’arribar a un acord que creguin raonable, per exemple, que cuidar d’una mascota per vacances comporta dues hores diàries.

Com es comptabilitza el temps quan no ets amb la persona que realitza el servei?

Cal confiar en l’altre. Si, per exemple, encarregues a algú que t’arregli un pantaló, i no seràs al davant supervisant-ho, pots preguntar abans quan temps necessitarà per fer-ho aproximadament, i així t’estalvies sorpreses.

Quins serveis es poden intercanviar?

Tots els que es vulguin dins el sentit comú i la legalitat. L’únic requisit és que ofereixis alguna cosa que sàpigues fer, tot i que no cal ser un expert. La definició del servei la fa el mateix oferidor i ha de deixar clar al demandant en què consisteix el seu servei. Per exemple, “no sóc cuiner, però et puc ensenyar a fer menjar japonès perquè m’agrada i n’he après molt a nivell amateur”, “sóc jardiner de professió i et puc ensenyar a fer-te un hort urbà, però tu hauràs de tenir cura de mantenir-lo, però que si tens dubtes, truca’m”.
Es poden oferir diversos serveis relacionats amb l’art, les manualitats, l’atenció a les persones, cura del cos, salut, estètica, tasques de la llar, jardineria, idiomes, informàtica, viatges, etc. Aspectes que us poden semblar irrellevants poden ser de molta utilitat per a altres persones: acompanyar algú amb cotxe a l’aeroport, fer un pastís d´aniversari, treure el gos a passeig, anar a regar les plantes… Petits detalls que segur que podeu fer, i que faciliten el dia a dia de les persones del vostre entorn.
Penseu també en allò que necessiteu vosaltres, per demanar-ho.

BdT-SB

Què passa si tinc hores en negatiu (números vermells al compte corrent)?

Això vol dir que has gastat les teves hores demanant serveis, i tu no has donat tants serveis als altres, per tant, potser cal donar més a conèixer allò que fas, i qui ets, o revisar què pots oferir. Tot i així, no passa res si tens números vermells perquè sempre pots fer tasques de suport al Banc del Temps, o proposar alguna activitat grupal per tal de recuperar hores; en aquests dos casos serà el Banc del Temps qui t’ingressarà les hores al teu compte.
El Banc del Temps acostuma a necessitar suport per part dels socis en aspectes relacionats amb la gestió, la difusió, l’atenció en la secretaria… només cal que et posis en contacte amb la persona de referència per saber on pots ajudar, i rebre les hores corresponents.

Què faig quan em quedo sense xecs?

Demanar un altre talonari a secretaria, durant el seu horari d’atenció.

Com funcionen les activitats grupals?

Qualsevol soci o sòcia del Banc del Temps pot oferir una activitat grupal a la resta de persones, com ara: una sessió de ioga, planificar una excursió, una sessió d’informàtica,…
En aquests casos, el Banc del Temps ingressarà tres hores per cada activitat grupal a la persona que la porta a terme. Els socis o sòcies que en gaudeixin estendran un xec a favor del Banc del Temps pel valor de la durada de l’activitat.
Aquestes activitats s’han d’avisar amb una antelació de 15 dies, per tal que la secretaria en pugui fer difusió.
Es comptabilitzarà una activitat grupal, a partir de quatre persones inscrites.
Les persones s’inscriuran a les activitats grupals posant-se en contacte amb el soci o sòcia que la realitzi.
El soci o sòcia que organitzi l’activitat grupal comptarà amb el suport de secretaria per a qualsevol cosa que necessiti.

Com s'emplenen els xecs?

Aquest és l’aspecte que tenen els xecs dels intercanvis:

billete

A la dreta hi podeu trobar la part que heu d’entregar a qui us ha fet el servei i, a l’esquerra, el resguard que us quedeu vosaltres (els demandants del servei).
És important omplir bé totes les dades:
–    Jo, soci núm….. (cal posar el vostre número de soci)
–    A favor de… (cal posar el número del soci que ha fet el servei)
–    Data: dia, mes i any
–    Nombre d’hores: recordeu que la unitat mínima és l’hora. Quan el servei sobrepassa una hora i trenta-un minuts, passem a considerar un servei de dues hores i així successivament. Apunteu, segons aquests criteris, el nombre d’hores que el soci oferidor ha destinat a realitzar el servei que heu demanat.

Per a què són les assemblees?

El poder de decisió en tot el que fa referència al Banc del Temps és dels socis i sòcies i les assemblees són l’espai on aquest es podrà exercir.
El Banc del Temps ha de promoure el coneixement i l’intercanvi entre les persones inscrites per fomentar la confiança mútua. Les assemblees també tindran per objectiu aquesta missió.
Les assemblees de socis i sòcies se celebraran cada dos mesos. En aquest espai es tractaran els continguts següents:
– Presentació de nous socis i sòcies i/o nous serveis.
– Definir accions de millora del funcionament del Banc del Temps.
– Resolució de possibles incidències del funcionament del Banc del Temps.
– Activitats que ens permetin generar espais de confiança que facilitin la cohesió entre els socis i sòcies i, així, incentivar i facilitar els intercanvis.
– Possibles traspassos d’informació de comissions de treball, en funció de les necessitats del Banc del Temps.
– Espai de dubtes i noves propostes.

BdT-SB

Cóm puc col·laborar amb el BdT?

El Banc del Temps funciona gràcies a la col·laboració de tots els socis, cadascú dins les seves possibilitats. Sempre és benvinguda una mica d’ajuda per fer difusió, preparar alguna activitat externa, fer algunes gestions, anar de convidat a l’espai de ràdio en el qual col·laborem… Totes les col·laboracions es paguen amb hores, igual que qualsevol altre intercanvi, però en aquest cas, és el Banc del Temps qui dóna les hores.
Pots col·laborar de forma puntual, per exemple, portant informació als casals, o adquirint alguna funció estable durant un temps com, per exemple, fer una secretaria al mes. Només cal que et posis en contacte amb el Banc del Temps, i t’assessorem!

Què cal fer per ser secretari/ària?

Per ser secretari/ària, només cal comunicar-ho a l’organització del Banc del Temps. No hi ha requisits indispensables, només tenir bon tracte amb els altres. Tot i que és des de secretaria des d’on es gestiona el Banc del Temps, no cal tenir coneixements de l’ús de l’ordinador.
Els secretaris/àries s’encarreguen, principalment, de l’atenció presencial del socis, i de fer els seguiments d’aquests. Quan arriba un secretari nou, els primers dies està acompanyat per un altre més veterà que l’ensenyarà en què consisteix fer de secretari/ària (cóm es dóna d’alta un soci, on es poden demanar fotocòpies…). Hi ha tasques que es poden fer fora de l’horari d’atenció directa de secretaria, sempre d’acord amb les possibilitats de cada persona.

Guia funcionament BdT-SB

Click per descarregar

Necessites mes ajuda? Contacta amb nosaltres

Telèfon: 93 640 14 02 bancdeltemps@marianao.net